.
  Bij ons is de klant keizer!

De Opgieting, Löyly of Aufguss

Eigenlijk bedoelen we in Nederland met alle drie de termen hetzelfde. De Fin sprenkelt of schept om de paar minuten wat water op de hete kachelstenen tijdens zijn eigen saunabad. Een Fin houdt ervan om de luchtvochtigheid wat op te voeren. Aan het water is meestal een geurende olie toegevoegd. Een Fin noemt dit de Löyly (stoomstoot).

 

Door het opvoeren van de luchtvochtigheid zal de waterdamp in de lucht de warmte gaan geleiden waardoor de warmte intenser zal worden ervaren. De waterdamp zal vervolgens gaan condenseren op koelere oppervlakken in de sauna. Een van die koelere oppervlakken is uw huid. Bij condensatie van waterdamp (van gas naar vloeistof, dus in dit geval water) komt energie vrij, die als warmte zal worden afgegeven. Uw huid zal dus extra verwarmd worden.
In Duitsland is de Aufguss al vele tientallen jaren enorm populair. In tegenstelling tot de relatief bescheiden hoeveelheid water dat bij een traditionele Finse löyly wordt gebruikt, hebben de Duitse Saunameisters de hoeveelheid water aanzienlijk opgeschroefd. Hierdoor blijft het niet bij een gevoel van toename van warmte maar ervaart u echt (kortdurende) intense hitte- prikkels in combinatie met een voortdurende toename van de gevoelstemperatuur.
In tegenstelling tot veel buitenlandse locaties is het in Nederland gebruikelijk dat u altijd de sauna mag verlaten indien u het als onplezierig ervaart. U kunt het dus best gewoon eens vrijblijvend proberen. Wees niet te stoer en geef de saunameester aan dat het uw ‘vuurdoop’ gaat worden. U zult merken dat u wat tips en belangrijke informatie ontvangt, ook over het afkoelen van uw lichaam. Dit is misschien nog belangrijker dan het opbouwen van warmte tijdens de opgieting.


Voor een juiste opgieting:
- Ga voor een eerste ervaring niet helemaal bovenin zitten.
- Drink nooit in de sauna. Drinken mag eigenlijk pas weer na het afkoelen.
- Ga nooit met een echt volle maag (zo van tafel) een opgieting in.
- Na drie of meer alcoholische drankjes is een opgieting niet verstandig.
- In tegenstelling tot de ‘normale’ sauna: Ga nooit liggen maar ga zitten, het liefst met de voeten naar beneden.
- Sta na een opgieting rustig op en wandel meteen de buitenlucht in.
- Ga buiten niet meteen zitten of liggen, maar blijf even 3 minuten wandelen.
- Blijf buiten totdat u bent uit getranspireerd en ga dan pas koelen met water.
- Koel het lichaam en het hoofd rustig (langzaam) maar langdurig af met koud water.
- Neem na de afkoeling een warm voetenbad en minimaal 20 minuten rust.
- Mocht u zich wat duizelig voelen ga dan even buiten liggen en laat de saunameester waarschuwen. De bloeddruk kan tijdens een opgieting dalen. Niet erg, de saunameester helpt u er zo weer bovenop.

 

Bij Sauna Keizer zijn de Löyly's (aufguss, opgietingen)* op zondag om 13.00, 15.00 en 17.00 uur en maandag tot en met zaterdag om 14.30, 16.30, 18.00, 19.30 en 21.00 uur waarbij in de oneven weken op maandag om 16.30 en 18.00 uur en de even weken op zaterdag om 19.30 en 21.00 uur met klankschalen.


Veel plezier!* tijden kunnen afwijken. De exacte tijden worden dagelijks in de sauna aangegeven.