.
  Bij ons is de klant keizer!

Prachtig Twente en Oldenzaal

Twente staat garant voor veel mooie natuur, veel water en sfeervolle dorpen en steden. Sommige steden en dorpen hebben nog veel historische panden in de binnenstad staan. Er zijn dan ook veel bijzondere buitenplaatsen in Overijssel te vinden. Zo heb je het Huis Singraven bij Denekamp, Kasteel Twickel in Delden en het 17de eeuwse Huis te Breckelenkamp. De fietsroutes in deze streek zijn uitmuntend te noemen. Dorpen, kastelen, monumentale boerderijen en open natuurvlaktes worden daarbij goed afgewisseld en hier en daar is er een gelegenheid voor een heerlijk hapje en een drankje.

Oldenzaal heeft een rijke historie Rond 700 was er al een burcht, omgeven door een wal. In geschreven bronnen uit de negende eeuw komen we de naam Oldenzaal tegen, soms iets anders geschreven. Een van de benamingen voor de stad is Altisalja. Dit woord kan verwijzen naar het Germaanse ‘salja’, wat eenvoudig hof betekent. Maar misschien verwijst het wel naar de Frankische Saliërs. Dat zou betekenen dat de Oldenzalers van oorsprong geen Saksen zijn, zoals de rest van hun omgeving.  

Stads- en marktrechten

Zo’n 750 jaar geleden kreeg Oldenzaal stadsrechten. Het exacte jaartal weten we helaas niet. Het document waarin dit is vastgelegd, is door branden en plunderingen verloren gegaan. Er is wel nog een oorkonde uit 1296, waarin een Utrechtse bisschop verklaart dat zijn voorganger Otto stadsrechten heeft geschonken aan Oldenzaal. Vanaf dat moment mocht Oldenzaal zich officieel een stad noemen.  

Tweehonderd jaar daarvoor, op 11 juli 1049, gaf keizer Hendrik III de stad al marktrechten.

De St. Plechelmusbasiliek is rond 1150 gebouwd van Bentheimer zandsteen in westfaals-romaanse stijl. De toren werd omstreeks 1240 aan de kerk toegevoegd. Rond 1480 is de romaanse zuidbeuk vergroot en kreeg deze een gotisch uiterlijk. Na 1500 werd de sacristie gebouwd en het priesterkoor in gotische stijl verlengd.